Galeb klaukavac, ili stručno Larus michahellis je na svim dijelovima Jadranskog mora dobro poznata ptica, pa je stoga nije potrebno detaljnije opisivati. 

Navesti ćemo samo to da je ta vrsta gnjezdarica u Hrvatskoj, gnijezdi se na hridima i otočićima duž čitavog Jadrana, pa tako i u Nacionalnom parku Kornati. Da bi mogli istraživati sistematsku pripadnost naših galebova klaukavaca, i njihovog odnosa s galebovima ostalih dijelova Mediterana, Atlantika i Sjevernog mora, morate pratiti njihovo kretanje. Da bi pratili njihovo kretanje, morate ptice nekako neškodljivo obilježiti, a to se upravo radi posebnim prstenovima za ptice. Znači ne može i nesmije bilo tko i bilo što stavljati na divlju pticu. Da bi to mogli raditi morate biti educirani prstenovač s dozvolom koju izdaje Zavod za ornitologiju (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti).
Tako je i u Nacionalnom parku Kornati posljednjih desetak godina prstenovano više od tisuću mladih galebova. Mladoj ptici stavlja se jedan mali aluminijski prsten i jedan plastični (žuti) prsten na kojima je ugraviran jedinstveni broj. Na taj način lako ih možemo međusobno razlikovati i tada one postaju ptice koje imaju svoju prošlost i budućnost koju možemo pratiti.
Taj postupak, naizgled vrlo jednostavan, temelj je programa znanstvenog prstenovanja milijuna divljih ptica širom svijeta.
Sve ptice se nakon postupka prstenovanja odmah neozlijeđene puštaju na slobodu na mjestu gdje su ulovljene. Svako opažanje tako prstenovane ptice (koje zovemo "nalaz"), bilo preko njezina opažanja iz daljine, ponovnog lovljenja i puštanja bilo pronalaženjem mrtve ptice, govori nam o njezinu životu, posebno o putovima njezina kretanja. Iz nalaza tako dobivamo podatke o smrtnosti i životnom vijeku, podatke o staništima u kojima se ptice zadržavaju - parametre na temelju kojih se mogu razlikovati pojedine populacije, prepoznati uzroci promjena u veličinama populacija, planirati zaštita ptica i dr.
Zahvaljujući prstenovanju i promatračima ptica iz drugih zemalja Europe, Javna ustanova NP Kornati je do sada prikupila brojne podatke o prstenovanim galebovima koji su do sada zabilježeni u kontinentalnoj Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, pa sve do sjevera Njemačke i Poljske.

Galeb klaukavac prstenovan na otoku Mrtovnjaku za sada je naš rekorder koji je zabilježen čak na sjeveru Poljske (Gdansk), a to je cca. 1200 - 1300 km zračne linije od mjesta prstenovanja. Posljednju obavijest koju smo dobili je ta da je jedan naš mladi galeb klaukavac prstenovan na otoku Purara, viđen i fotografiran živ i zdrav u Rumunjskoj (uzgajalište ribe kod mjesta Rotbav), a to je preko 800 km zračne udaljenosti od Kornata. Ovo je prvi nalaz „našeg" galeba u Rumunjskoj što nas posebno veseli.

Raznolikost

 

 

 

Kretanje galeba