Okupajte se u kristalno čistom i toplom kornatskom moru. To je doživljaj o kojem ne treba posebno pričati.
Za kupanje u Kornatima ne trebate nikakvu posebnu dozvolu.

Krstarenje Nacionalnim parkom Kornati


PROMATRANJE DIVLJEG BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG SVIJETA
Podmorje NP "Kornati" pruža mogućnost promatranja doista bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Kopneni dio parka, iako se često doima kao "polupustinja", isto tako vrvi od života. Međutim, potrebno je naglasiti da veliki broj posjetitelja dolazi upravo s pogrešnim pretpostavkama da će u relativno kratko vrijeme vidjeti većinu „atraktivnih" biljnih i životinjskih vrsta kao u dokumentarnim filmovima. Neki jednostavno zamjenjuju pojmove zooloških (botaničkih) parkova i nacionalnih parkova. Naravno i jednim i drugim parkovima je među glavnim zadaćama edukacija posjetitelja i zaštita prirode.
Pitate se pa u čemu je onda razlika?
Današnji moderni zoološki i botanički parkovi prilagođeni su posjetiteljima da što bolje mogu „iz neposredne blizine" promatrati životinjske ili biljne vrste u prostorima najsličnijim onima u kojem su navikle živjeti u slobodnoj prirodi. Znači to su više-manje umjetna područja.
Kod zaštićenih područja poput nacionalnih parkova naglasak je na očuvanju staništa, a s time i vrsta koje tu obitavaju. Znači to su više-manje velika, neizmijenjena prirodna područja i nije sve vidljivo „kao na dlanu". Zato mi ovdje (kroz ovu web stranicu) želimo približiti posjetiteljima jedan mali dio živog i neživog svijeta, kojeg i nije baš tako lako uočiti u tom prostranstvu.
I na kraju ne zaboravite, ovdje smo dali naglasak na riječ promatranje. Znači ne na sakupljanju biljaka (koje bi ionako za kratko vrijeme bacili) ili hvatanju, ozljeđivanju kamoli ubijanju životinja kako na otocima tako i u moru. Promatranje i fotografiranje su puno duža i ljepša uspomena.
Vjerujte nam!

PJEŠAČENJE PO KORNATSKIM OTOCIMA
Brojni kornatski vidikovci nude doista nezaboravne trenutke i dojmove. Zanimljivi geološki i geomorfološki fenomeni, koje ćete zasigurno vidjeti, ostaju dugo u sjećanju.
Do vidikovaca nije posebno teško doći. Ipak, ljeti treba imati na umu jako sunce koje može pješačenje učiniti nesnosnim. Ponesite kape i ostalu opremu protiv sunca, jer je hlada u Kornatima jako malo.
Kopneni dio NP "Kornati" u potpunosti je u privatnom vlasništvu uglavnom mještana Murtera s obližnjeg istoimenog otoka. Stoga se, prilikom pješačenja po otocima, ponašajte se kao dobar i pažljiv gost.

  

PREHRANA U RESTORANIMA I KONOBAMA
Brojni restorani rado će ugostiti svoje goste uz ukusnu i raznoliku ponudu „kurnatskih" i dalmatinskih specijaliteta.
Jela od ribe i mesa se pripremaju jednostavan domaći način, kuhano ili pečeno na žaru, začinjeno vlastitim maslinovim uljem...
Na području NP "Kornati" postoji 20-tak restorana i konoba koji, s više ili manje uspjeha, nude kvalitetnu domaću hranu. Uglavnom su to morski specijaliteti (ribe i rakovi) i kornatska janjetina.
Ljubazni domaćini uz ugodan ugođaj, s domaćom hranom spravljenoj po domaćoj recepturi, učiniti će posjet jednoj od kornatskih konoba pravim doživljajem...

Restorani u Kornatskom akvatoriju