LOGO Latinsko idro

Udruga „Latinsko idro“
Butina 2, Murter
www.latinskoidro.hr
OIB 02914030587

Tel: +385 (0)22 434 776
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Latinsko idro je udruga koja njeguje i promovira maritimnu baštinu murtersko-betinskog kraja. Ali, Latinsko idro ustvari nije ni brod ni jedro, ni regata ni turistička fešta... Latinsko idro je podsjetnik na jedan način života, na jedan izniman prostor, na jedan duhovni svijet i njegovo postojanje. Latinsko idro je sinteza svih djelatnosti i postupaka, svih znanja i obrta, svih pomorskih vještina i iskušenja, stanja duha i vjerovanja, svega što se plelo po ovom čudesnom akvatoriju, a u čijem je ishodištu BROD. On je bio stožer oko kojega se sve vrtjelo. Ništa na ovoj neobičnoj točki Jadrana nije bilo moguće bez njega i njegova jedra. Kao i u knjizi Postanka: sve je bilo brod i sve je po njemu postalo. Mi smo on sam. Latinsko idro - to smo mi.
Velika regata drvenih brodova središnji je događaj Tjedna latinskog idra koji se održava krajem rujna svake godine.

 

Argonauta logotip

Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja „Argonauta“
Pijaca Društva seoske izobraženosti bb
www.argonauta.hr
OIB 76837967141

Tel: +385 (0)22 434 827
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Argonauta je udruga osnovana 2005. godine od strane murterskih entuzijasta kao odgovor na rastuću potrebu za organiziranom zaštitom prirode i okoliša otoka Murtera i njegovog šireg područja. Kroz svoje dosadašnje djelovanje Udruga se pokazala na lokalnoj i regionalnoj razini kao aktivni sudionik u otkrivanju, zaštiti i promociji zakopanog blaga bogate kulturno povijesne i prirodne baštine te stvaranju novih vrijednosti. Prostor udruge nalazi se u povijesnoj jezgri Murtera na Pijaci Društva seoske izobraženosti gdje Argonauta vodi Edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije te Lokalni info centar „OTočka“. Tamo možete kupiti originalne suvenire, čitati knjige u maloj biblioteci, vidjeti morski akvarij te posjetiti razne izložbe. Udruga organizira edukativne i kreativne radionice za različite skupine korisnika, volonterske akcije, provodi projekte europske volonterske službe, međunarodne razmjene mladih, edukativne izlete na Kornate i dr.
Vrulje Udruga za zaštitu vlasničkih prava i izvornih kornatskih vrijednosti „Kurnatari
Butina 2, Murter
MB 1535161

Tel: +385 (0)23 316 822
Mob: +385 (0)98 307 537
+385 (0)95 1999 798
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Udruga je osnovana u cilju zaštite ugroženih ili umanjenih prava vlasnika na prostoru Nacionalnog parka Kornati i na otocima koje pokriva zemljopisni pojam Kornati, očuvanja prirodne i kulturne baštine, zaustavljanja od propadanja i obnove kornatskog posjeda, te poticanja svijesti kod mlađih naraštaja o vrijednosti tradicionalnog kornatskog posjeda i načina života na njemu.
Kornatima se smatraju oni otoci koje geografska znanost i tradicija lokalnog stanovništva smatraju Kornatima odnosno otok Kornat sa svojim otocima, te otoci Žut, Sita i Gangarol sa svojima.
Od svog osnutka 2000. godine Udruga je aktivna u provedbi svojih ciljeva suradnjom s Ministarstvom zaštite prirode i okoliša, JU Nacionalni park Kornati, lokalnom samoupravom, s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu, te sa svim fizičkim i pravnim osobama koje podupiru i potiču rad Udruge.
Modrave logo 1 Udruga za zaštitu prirode i prava vlasnika nekretnina „Modrave Murter-Betina“
Trg na moru 1, Betina
OIB 36602254176

Mob: +385 (0)99 230-0540
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Udruga "Modrave Murter-Betina" osnovana je 2008. godine. Ciljevi Udruge su zaštita prava vlasnika, revitalizacija starih maslinika, obnova tradicionalnih znanja gradnje suhozida, te jačanje svijesti stanovnika otoka Murtera o povijesnoj važnosti i jedinstvenosti maslinika Modrave. Također potičemo stvaranje odgovornijeg odnosa prema okolišu, a u skladu s tim i ekološki održivi razvoj poljoprivrede i turizma
crkva grba Udruga za očuvanje, promociju i valorizaciju vrijednosti otoka Žuta
Butina 2, Murter
OIB 58105800727

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Okupljanje vlasnika svih posjeda na otoku Žutu, prepoznavanje, očuvanje i zaštita prirode i okoliša u skladu s prirodnim okružjem i ekološkim normama, poticanje adekvatne valorizacije vrijednosti područja otoka Žuta radi uspostavljanja i unaprijeđenija kvalitete življenja, provođenje aktivnosti vezanih za zaštitu okoliša i kulturne baštine, promicanje i popularizacija održivog razvoja otoka Žuta te poticanje gospodarskih djelatnosti na principu održivog razvoja samo su neke od djelatnosti Udruge Žut.
Jedna od važnijih dostignuća udruge jest završetak izgradnje crkve sv. Križa na Grbi na otoku Žutu te hodočašća koje se organiziraju sredinom rujna.
BWI logo new2015 Plavi svijet - Institut za istraživanje i zaštitu mora
Kaštel 24, Veli Lošinj
http://www.plavi-svijet.org
OIB: 25888957858

Tel: +385 (0)51 604 666
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Institut Plavi svijet kroz svoja tri programa - znanstveno istraživački, edukacijski i program zaštite - provodi više projekata s ciljem prikupljanja informacija o životu ugroženih morskih organizama (prije svega morskih sisavaca i morskih kornjača), obrazovanja javnosti i raznih interesnih skupina. Time želimo doprinijeti očuvanju morskog okoliša. Također, cilj nam je multidisciplinarnim pristupom i suradnjom poduprijeti održivi razvoj otočnih, lokalnih zajednica.
MORE249 logo LAG More 249
Obala Juričev Ive Cota 27, Vodice
www.lagmore249.hr
OIB 47847182143

Tel: +385 (0)22 338 641
Mob: +385 (0)99 7330 483
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Lokalna akcijska grupa (LAG) More 249 djeluje od 2013. godine i obuhvaća područje općina Pirovac, Tribunj, Tisno, Murter-Kornati i Rogoznice, grada Vodica te naselja grada Šibenika:Grebaštice, Žaborića, Jadrtovca, Brodarice, Krapnja, Zlarina, Kaprija, Žirja, Zatona i Rasline.

Razvojna vizija: "Suradnjom cjelokupne zajednice, održivim korištenjem svih raspoloživih resursa i razvojem gospodarstva, područje LAG-a More 249 je prepoznato kao područje ugodno i privlačno za život i rad njezinog stanovništva."

teta neda Suveniri Teta Neda
Murterskih iseljenika 5, Murter
OIB 73170201324

Mob: +385 (0)98 948 4256

  Teta Neda je sa svojim kreativnim radom započela odlaskom u mirovinu. Poslije dugogodišnjeg napornog rada u kuhinji, mir je pronašla u izradi unikatnih suvenira. Inspiraciju pronalazi u svakodnevnom životu, od mora, brodova pa do svog dvora.

KLEPAC na pcelinjaku

OPG Boris Turčinov
Kornatska 10, Murter
OIB 96745064040

Tel: +385(0)98 478 793
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

   OPG Boris Turčinov se bavi dvjema tradicionalnim obiteljskim i kurnatarskim djelatnostima – maslinarstvom i pčelarstvom.
Moj ujak, Ferdinand Juraga, bio je organizator i član Pčelarske zadruge Murter, utemeljene 1934. godine. Budući da se o murterskom i kornatskom maslinarstvu uglavnom sve zna, osvrnut ću se na med i njegovo mjesto u tradiciji moje obitelji.
Najkraće se za kornatski med, može reći da je:
  • suvenir – jer je tradicionalni kornatski proizvod;
  • hrana – jer je ukusna i vrijedna namirnica, prirodno čisti kaduljin med - zapravo delicija, proizvedena na ekološki čistom prostoru;
  • lijek – jer ga lokalno stanovništvo oduvijek koristi kao lijek protiv bolesti dišnih puteva.

Činjenica da se prije kojih 30-ak godina, u Murteru više nije moglo naći kurnaskoga meda, potaknula je mene, Borisa Turčinova, nositelja našega OPG-a da obnovim obiteljsku pčelarsku tradiciju. To je izazvalo interes i još nekih Kurnatara, pa nas je danas petoro pčelara. Zahvaljujući tome u Murteru se ponovno može naći ovaj autentični kornatski proizvod. Osobno sam sretan što sam svojim postupkom i primjerom postao, u neku ruku, most između nekadašnjih i današnjih kurnaskih pčelara. Rezultat je naših nastojanja da smo, osim osobne koristi, uspjeli produžiti u trajanju i oduzeti zaboravu jednu tradicionalnu kornatsku djelatnost i napraviti proizvod vrhunske kvalitete“.

Bosna1 OPG Bosna Vlatko
M. Gupca, Betina
OIB 34742068857

Mob: +385 (0)95 900 6398
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

   Znanje i vještine za pčelara tesao je kod gdina Borisa Turčinova, pčelara ali i velikog sakupljača „baštine“ pčelara na otoku. Uz stručno mentorstvo i danas desetogodišnje iskustvo, OPG Bosna Vlatko na naše stolove donose autentični kornatski proizvod - med!
lucija skracic OPG Lucija Skračić
Hrvojeva 3, Zagreb
OIB 27015568925

Mob: +385 (0)97 795 1322
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bavi se EKO proizvodnjom maslinovog ulja i suhih smokava. Teže proširenju ponude u skladu s održivim razvojem.
U obiteljskom vlasništvu nalazi se i tvrtka Salvia d.o.o.
opg skracic OPG Skračić
Otok Kornat 73, Kornati
www.real-kornati.com
OIB 139553479588

Mob: +385 98 266 911
+385 95 1999 798

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.;
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Kornatsko otočje kakvo danas poznajemo zasigurno ne bi ovako izgledalo da nije ljudske ruke. Trag čovjeka, njegove aktivnosti i poslovi koje je radio da bi živio i preživio u ovom prostoru osnova su na kojoj je nastao program Real KORNATI.                                

Gosti imaju priliku živjeti život Kurnatara sa svojim domaćinima, učiti o poslovima u zemljoradnji, stočarstvu i ribarstvu, učiti o pripremi hrane te prekomorskom prijevozu i brodovima. Sudionici programa uvijek su slobodni iskoristiti vrijeme i za rekreaciju, sport ili razgledavanje. Šetnja, planinarenje ili obilazak znamenitosti uz stručnog vodiča kao i kupanje, ronjenje ili jednostavno čitanje knjige u meditativnoj tišini – samo je pitanje izbora. Aktivnosti ovise o vremenskim uvjetima, sezoni, periodu u godini, a za eventualne kišne dane pripremili su edukacijske programe uz predavanja i projekcije o povijesti Kornata. A TRUE LIFE EXPERIENCE ...

sikic kosara

OPG Šikić,

ŠIKINA 12

22243 Murter

OIB: 27018725961

098203551

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

OPG Šikić se bavi proizvodnjom ekstra djevičanskog i tradicionalnog maslinovog ulja te likera i rakija (višnja, gorki badem, kadulja, mirta, orah, ruža, travarica, smokva). 

Njihovi likeri i rakije su dobiveni destilacijom smokve brane i sušene na Kornatima. Nositelju su oznake Hrvatski otočni proizvod za likere i rakije.

Posebno su ponosni na ponudu prirodnih sapuna, macerata i balzama od smilja, kadulje i lavande, te ručno rađenih suvenira.

Sirovine za sve proizvode beru se na njihovim poljima u Kornatima i Murteru, a postupci izrade su prema tradicijskoj obiteljskoj recepturi.

Ponuda njihovih proizvoda može se potražiti u uvali Vruje na otoku Kornatu, gdje dugi niz godina imaju prodajni prostor.

Crvelin1 Damir Crvelin
Put Jersan, Murter
OIB 56996867404

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Ne gledam Kurnate kao nešto senzacionalno – Kurnati su prostor u kojem se živi u skladu s prirodom – to je njihova najveća vridnost! Živija je tako moj dida, živim ih i ja i moja će dica – nadam se! – kaže Damir Crvelin. Kao istinski Kurnatar kojemu je cijeli život vezan za Kornate, pun je stručnih i životnih znanja koja je vrijedno sačuvati od zaborava i upotrijebiti za održivo upravljanjem svim vrijednostima Nacionalnog parka Kornati.
Krncevic1 Željko Krnčević
Stjepana Radića 54, Šibenik
OIB 792739833366

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Željko Krnčević, magistar arheologije, kustos Muzeja grada Šibenika, sigurno je po broju hobija najsvestraniji i u šibenskoj javnosti najprisutniji šibenski intelektualac. Član je šibenskog Foto kluba, inicijator je i jedna od autora popularne emisije TV Šibenika „Gurmanske ćakule“, uzgajivač ptica, osnivač stola Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ u Šibeniku, autor ideje o osnivanju šibenske gradske straže i arheološkog parka Colentum u Murteru, proizvođač nagrađivanog maslinovog ulja, vozač kartinga...