• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

Kornati National Park...89 unforgettable islands, islets and reefs

turizam-kategorijaThe Kornati National Park is often mentioned as "nautical paradise" in tourist publications. And really, in "slalom" sailing through the 89 unforgettable islands, islets and reefs in the Kornati National Park, you will test all of your nautical skills, particularly if the weather puts in some effort... You'll need a valid ticket to sail through the National Park. Check out Price list for 2018 in PDF format.

shop icon
 

Park recommends

 • 1
 • 2
 • 3

U svrhu bolje suradnje s lokalnom zajednicom, Nacionalni park Kornati nakon potpisanih sporazuma o suradnji s dionicima parka i partnerima predaje nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu.

 

 • kornati-europarc1
 • kornati-europarc2

Javna ustanova Nacionalni park Kornati je dana 26. veljače s dionicima zaštićenog područja potpisala sporazume o suradnji na razvoju održivog turizma na širem području parka, a vezano za nominaciju za Europski certifikat o održivom turizmu koju danas službeno dostavlja EUROPARC Federaciji na ocjenjivanje. Nakon parkova prirode Medvednica i Lonjsko polje koji su taj certifikat dobili krajem prošle godine, NP Kornati uz susjedni značajni krajobraz – Žutsko-Sitsku skupinu otoka treće je zaštićeno područje u Hrvatskoj koje kreće putem održivog turizma.

Kako bi se pripremio za taj certifikat, park je osnovao Savjet za održivi turizam, čime je ostvarena suradnja Javne ustanove parka s lokalnim stanovništvom i korisnicima - lokalnim malim poduzetnicima koji posluju unutar i u okolici parka. Na svečanosti je ravnatelj Javne ustanove Nacionalnog parka Kornati Robert Bobinac potpisao sporazume o suradnji s članovima Savjeta i partnerima: nevladinom organizacijom za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, Ministarstvom turizma, Županijom Šibensko-kninskom, općinama Murter-Kornati i Tisno, lokalnim i regionalnim organizacijama i institucijama te malim poduzetnicima.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep istaknuo je kako Ministarstvo podržava razvoj održivog turizma. „Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz ulaganja od 200 milijuna kuna u izgradnju i poboljšanje postojeće posjetiteljske infrastrukture nacionalnih parkova i parkova prirode Hrvatske u protekle tri godine i pripremljene projekte za financiranje iz EU fondova u vrijednosti od 400 milijuna kuna za razdoblje od 2014.-2020. osigurava temeljne pretpostavke za održivi razvoj turizma u tim zaštićenim područjima koji se temelji na suživotu i interakciji čovjeka i prirode."

Ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Robert Bobinac naglasio je kako uz jačanje suradnje s lokalnim stanovništvom i gospodarstvom ovaj certifikat znači i bolji životni standard i veće prihode na ovom području. „Okupljanjem u Savjet za održivi turizam te izradom Strategije razvoja održivog turizma okrenuli smo novu stranicu u upravljanju ovim vrijednim područjem, za dobrobit lokalne zajednice ali i za veće zadovoljstvo posjetitelja."

Sa svojim 141 otokom, otočićem i hridi Kornatsko je otočje najgušća otočna skupina na Sredozemlju. U smislu zaštite otočje je podijeljeno na Nacionalni park Kornati te značajni krajobraz – Žutsko-Sitsku skupinu otoka. Očuvane zajednice podmorja, iznimne ljepote krajobraza te bogata kulturna i tradicijska baština čini ovo područje uistinu posebnim te vrijednim zaštite.

Javna ustanova Nacionalni park Kornati dio je „Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida", kroz koju WWF onim zaštićenim područjima koja ispunjavaju uvjete pruža podršku u certificiranju održivog turizma sukladno smjernicama EUROPARC Federacije - mreže europskih zaštićenih područja. Petra Boić Petrač iz WWF-a istaknula je važnost dobivanja certifikata za ljude koji žive na području parka i oko njega. "Sretni smo da se i NP Kornati pridružio dvama parkovima u Hrvatskoj koji su već prepoznali kvalitetu Europarkovog certifikata! Put za njegovo dobivanje nije jednostavan, a ostvarivanje dobre suradnje s lokalnim stanovništvom prvi je uvjet. Nadamo se da će se verifikatori Europarca koji će ovog ljeta posjetiti Nacionalni park Kornati uvjeriti u ono što smo i mi prepoznali kao posebnu kvalitetu te proglasiti i treći park u Hrvatskoj s tim prestižnim certifikatom".

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić rekao je da je Sporazum o suradnji na provedbi Strategije razvoja održivog turizma šireg područja NP Kornati poticaj za daljnju suradnju između Nacionalnog parka i svih dionika u parku i oko njega. Potrebno je u budućnosti čim više tematizirati održivi razvoj, definiranom strategijom te jasnim i mjerljivim ciljevima uvesti mehanizme koji osiguravaju razvoj na održiv način. Lokalni čovjek i očuvanje naslijeđene baštine dvije su glavne pretpostavke održivog razvoja turizma. Prirodno bogatstvo te povijesna, kulturna i prirodoslovna tradicija obvezuje na daljnja istraživanja, programe edukacije i zaštite, znanstvenu valorizaciju i naravno promociju.

"Očuvana priroda i velika bioraznolikost je jedna od najvećih vrijednosti koju baštinimo i očuvanje toga je garancija bolje budućnosti za sve nas. Strategija održivog turizma je još jedan dokaz kojim smo putem odlučili krenuti: putem razvoja turizma u koji se ne uklapa trenutno aktualna priča istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na udaljenosti od 6 km od ovog Bogom danog prostora.", rekao je zamjenik župana Tomislav Vrdoljak.
Zajedničkim radom JU Nacionalni park Kornati i svih dionika razvijat će se održivi turizam kojim će se očuvati prirodna i kulturna baština, ostvariti veća gospodarska korist za lokalno stanovništvo, a posjetiteljima omogućiti razumijevanje lokalne kulture, društva i okoliša – vizija je zajedničke Strategije s čijom se provedbom kreće već danas.

Dodatne informacije: Martina Markov (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; 099/441-5094)